Ierland ging eerder deze maand onder stevige internationale druk door de knieën. Er komt een einde aan een legale truc waarmee multinationals veel geld kunnen besparen. Maar, zo blijkt uit nieuwe wetgevingsvoorstellen, een alternatieve truc is alweer in de maak.
Grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Google en Facebook, maken al jaren gebruik van een Ierse belastinstingroute die veel geld scheelt.
De zogenoemde ‘Double Irish’ staat bedrijven toe om royalty’s die bedrijven ontvangen bij het uitbaten van patenten en licenties, bij een Ierse vennootschap te laten binnenstromen en vervolgens vanuit Ierland door te sluizen naar een land waar de vennootschapsbelasting nul is.
Medio oktober ging Ierland onder zware druk van de Europese Commissie overstag om daar iets aan te doen. Bedrijven die nu gebruik maken van de regeling krijgen tot 2020 om alternatieven te vinden.
Ieren willen eigen innovatiebox flink uitbreiden
In voorgestelde wetgeving die deze week wordt besproken is naast het afbouwen van de ‘Double Irish’ echter ook sprake van nieuwe fiscale initiatieven. Daarmee Ierland hoopt grote techbedrijven die om fiscale redenen in Ierland zitten te behouden. Dat signaleert zakenkrant The Wall Street Journal woensdag.
Ierland wil namelijk een regeling uitbreiden die bedrijven de mogelijkheid biedt om in Ierland minder belasting te betalen over winsten uit patenten en licenties. Huidige beperkingen op een fiscale vrijstelling voor uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zouden vrijwel geheel worden opgeheven.
"In plaats van het inperken van regelingen voor belastingaftrek, worden fiscale vrijstellingen juist uitgebreid in de huidige wetsvoorstellen", zegt fiscaal specialist Jim Stewart van het Trinity College in Dublin tegenover de WSJ.
Wel of geen staatssteun?
De regeling die Ierland wil uitbreiden lijkt op de de 'Innovatiebox' waar bedrijven in Nederland gebruik van kunnen maken om kosten van kennisinnovatie fiscaal gunstig te verrekenen. Daar zitten wel duidelijk limieten aan. Zie hier de uitleg van de Belastingdienst.
Vraag is hoe de Europese Commissie tegen de nieuwe Ierse fiscale plannen aankijkt. Enerzijds heeft de Europese Unie grote ambities als het gaat om het bevorderen van de kenniseconomie. Tegelijkertijd treedt Brussel recent actiever op tegen fiscale regelingen die gezien worden als verkapte staatssteun voor bedrijven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl